Dreher

Híreink

Ajándék a japán császárnak

A Dreher cég kapcsolata Japánnal nem 2017-ben kezdődött, amikor a sörgyár az Asahi Csoport tagjává vált, hanem 150 évvel korábban. Mi történt 1867-ben?

 

 

 

A kiegyezéssel 1867-ben megalakult az Osztrák-Magyar Monarchia. Sok ezer kilométerrel távolabb, az évszázadok óta zárt Japánban ugyanebben az évben új császár lépett trónra. Mucuhito (1852-1912) japán szokás szerint halála után új nevet, az uralkodására jellemző jelzőt kapott, ez a Meidzsi, azaz „felvilágosult” lett. A Meidzsi korszak alatt valóban kinyílt a gazdaság és a szigetország elindult a nyugatiasodás irányába.

A két fiatal gazdaság a nemzetközi piacokon a kezdők hátrányával indult, ezért a távolság ellenére is kereste egymással a kapcsolatot. A japán gazdasági nyitás lehetőséget jelentett I. Ferenc József császárnak (1830-1916) is. A kereskedelmi kapcsolatok indulásánál szerepet kapott a Dreher sör is…

1868 őszén két hajó indult Triesztből a monarchia legjobb termékeivel és diplomatákkal Jokohamába. Az érkezés után bemutatták az osztrák és magyar mezőgazdaság és ipar csúcstermékeit: Thonet bútorokat, Haas szőnyegeket, Wertheim páncélszekrényt, kiváló borokat és Dreher sört is! A delegáció kitüntető fogadtatásban részesült és a két ország hamarosan aláírta a kereskedelmi szerződést.

Mégtöbb hír a Dreherről

Shopping Basket